Iedere liefde kent een begin en mijn liefde voor film begon met Star Wars. Toen ik een jaar of vijf was, nam mijn moeder me in het Kunstmin in Dordrecht mee naar het opnieuw uitgebrachte Peter Pan van Walt Disney. Ik kan me herinneren dat het magisch voelde. Magisch, maar op een heel andere manier, voelde de film waar mijn vader me in december 1977, toen ik zes was, mee naartoe nam: Star Wars - in het inmiddels verdwenen Lumiere in Rotterdam. Het moment waarop de Tantive IV en de Star Destroyer in beeld kwamen alsof ze van boven mijn hoofd kwamen heeft een levenslange liefde voor Star Wars en film ontketent. Ik durf ook best op te schrijven dat het een van de definiërende beelden van heel Generatie X is, voor zover Gen X-ers Star Wars in de bioscoop gezien hebben, uiteraard.
Star Wars was mijn eerste ‘volwassenen’-film. Ik verdenk mijn vader ervan dat hij me stiekem mee heeft genomen naar Star Wars omdat hij zelf heel graag wilde. Hij heeft me daarna meegenomen naar The Rescuers, mijn moeder nam me enkele jaren later mee naar Jungle Book, maar dat was het wat de avondvullende tekenfilms van Disney betrof. Wat Star Wars heeft laten zien, daar wilde ik meer van. Drama. Actie. Muziek. Andere werelden. Mooie beelden en omgevingen. Dingen die ik niet snapte, maar wel wilde leren kennen. The empire strikes back volgde in 1980. Ik kan me herinneren dat mijn vader verbouwereerd naar de eerste beelden van de Tauntaun keek, terwijl anderen begonnen te lachen. The empire strikes back verdiepte de emoties die ik bij Star Wars voelde. Voordat in oktober 1983 Return of the Jedi in Nederland ging draaien, kon je in de zomer van 1983 Star Wars en The empire stikes back in een dubbelprogramma zien, achter elkaar. Mijn moeder wilde graag mee, maar na vijftien minuten in The empire strikes back viel ze door de hitte in slaap. 1982 is het jaar van in de bioscoop geflopte en inmiddels klassieke films als The Thing en Blade Runner, maar voor mij was 1982 vooral het jaar waarin ik kennismaakte met Steven Spielberg. E.T. liet geen klasgenoot onberoerd en zorgde ervoor dat ik voortaan iedere film van Spielberg op het grote doek wilde zien.
Mijn oma van vaders kant nam me van mijn twaalfde tot mijn negentiende mee naar vertoningen van The Third Man, Doctor Zhivago, Once upon a time in the West, Some Like it Hot, Lawrence of Arabia en A Passage to India. Waar ik de liefde van beelden, muziek en actie van mijn ouders heb gekregen, kreeg ik de liefde voor het verhaal van mijn oma. Dankzij The Third Man ontdekte ik Graham Greene en mede door A Passage to India begon een liefde voor India. Mijn oma heeft me kennis laten maken met de films van David Lean. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor.
Onder mijn biografie staat dat ik het over van alles over film ga hebben, dus ook boeken. Ik heb alvast een paar boekentips voor je.
Er komen op 3 september 2024 twee mooie filmboeken uit: Total Recall: The Official Story of the Film (ISBN: 9781803360348) en The Third Man: The Official Story of the Film (ISBN: 9781835410011).
Dit is het voor nu. Later meer.